lørdag 10. september 2016

Ut av Facebook

Innlegg på Facebook 5/9  2016

Hei, godtfolk! Vil bare fortelle at dette er siste gangen dere ser trynet mitt på Facebook! Etter å ha vært en sporadisk (mis)bruker siden 2010, har jeg omsider kommet til en konklusjon; dette vil jeg ikke være en del av.
Jeg innser at Facebook har egenskaper som i en digital verden er både nyttig og viktig, men jeg har hele tida vært skeptisk til å legge sjela mi til de grader i hendene på en verdensomspennende kommersiell aktør av denne typen.

Nå ser jeg at "storebror" Facebook er blitt litt for mektig, samtidig som han ønsker å bli enda større og mektigere ved å kunne "se" enda mer av deg og styre hverdagen din både gjennom å definere nyhetsbildet og ved å definere verdiene dine. Når disse verdiene i tillegg er styrt etter amerikanske (les USAs) normer og holdninger, blir jeg engstelig! Vi i Norge er amerikanske nok i hodet som det er!

Forfatter Tom Egeland utfordret nylig Facebook ved å legge ut syv ikoniske krigsbilder, blant annet Napalm-piken, med ønske om å starte en debatt om hvordan disse forandret historiens gang. Bildet ble sensurert fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet. Det samme opplevde menneskerettighetsekspert og jurist Anine Kierulf da hun la ut bilder av blant annet Michelangelos David-statue og Donald Duck (begge nakne), og satte spørsmålstegn ved Facebooks sensurregler. Hele innlegget - inkludert teksten - ble fjernet av Facebook.

Sånn er det bare. Og å ta opp en kamp for eventuelt å påvirke en så mektig aktør som Facebook er nytteløst. Da er det bare en ting å gjøre; å logge av! Nå vet jeg ikke om jeg får det til, for det står naturligvis ikke noe på Facebook om hvordan man gjør det. Men jeg har funnet en oppskrift på Slettmeg.no som jeg skal prøve.
Så; inntil det dukker opp en nasjonal variant av Facebook, med norsk eierskap og norske verdier, trekker jeg derfor glemselens slør over meg og klikker SLETT. Men jeg har fortsatt telefon og e-post, og til og med internett! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar